BA/BS formlarının varlık amacı nedir? BA/BS formları nasıl düzenlenir ve nasıl beyan edilir? Cevaplar yazımızda!
Temel işlevi alıcı ile satıcı arasında alım ve satım karşılaştırarak çapraz kontrol yapmayı sağlamak olan BA/BS formları, aynı zamanda GİB eliyle kayıt dışı ekonominin önlemesini sağlayacak verileri toplar. KDV iadesi yapmada bu formların önemi büyüktür. BA/BS formları, 2006 yılında beri kullanımda.
Vergi dairesine beyan edilen bir bildirim formu olan BA/BS formu’nun BA kısmı, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu‘nun kısa adı ve mal ve/veya hizmet alımlarını bildirir. BS kısmı ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu‘nun kısa adıdır ve mal ve/veya hizmet satışlarını bildirir. Yani A harfi bildirim alışını, S harfi bildirim satışını ifade eder. Bilanço esasına göre defter tutan kişi veya kurumlar 5 bin TL ve üzerindeki faturaları için BA/BS formu düzenler. BA/BS formu vergi beyannamesi olmadığı için tarh (hesaplanan) veya tahakkuk (gerçekleşen) edilen bir vergi söz konusu değildir. Yani BA/BS beyanından sonra ödeme yapılmaz.
BA/BS formu, her iki form da ayrı ayrı olmak üzere, bir sonraki ayda, o ayın son gününe kadar beyan edilir.
BA/BS formlarını düzenleyebilmek için GİB’in Beyanname Düzenleme Programı’nı (BDP) indirebilirsin. Programın nasıl çalıştığını GİB’in ilgili sayfasından öğrenebilirsin. Formlara, yaptığın işleme ait KDV hariç toplam ve fatura adetlerini yazmalısın. Forma küsur yazmak yerine rakamları aşağıya doğru yuvarlayabilirsin. Eğer 5 bin TL’lik sınırın altında ise beyanda bulunmana gerek olmadığını hatırlatalım. BA/BS formunu kanuni süre içinde beyan etmezsen 2020 yılı için 2.300 TL’lik bir usulsüzlük cezası ödemen gerekir.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.