Bu yazıda, büyüyen şirketler için finansman kaynağı niteliğinde olan bedelli sermaye artırımına dair sorularınızı cevaplıyoruz.
Anonim şirketleri, kuruluşlarının ardından bir sene geçtikten sonra sermayelerini anayasa gereği artırmak mecburiyetindedir. Anonim şirketlerinin artırdıkları sermaye karşılığında hisse senedi çıkarıp bunu ortaklarına belli bir nakit karşılığında dağıtması işine bedelli sermaye artırımı denir.
Anonim şirketi nedir, nasıl kurulur?
Anonim şirketi kurma maliyetleri
Bedelli sermaye artırımı, şirketlerin ek kaynak elde etmesini sağlar ve piyasa değerini etkiler. Faaliyet hacmi artan şirketler, büyüdükçe ve yatırım yaptıkça artan sermaye ve fon ihtiyaçlarını bedelli sermaye artırımı ile karşılar.
Şirket ana sözleşmesi nedir, ne işe yarar?
Diyelim ki ABC Yazılım adında bir şirketimiz var. Bu şirketin;
olsun. Diyelim ki şirketimiz hisse başı 1 TL’den %100 oranında bedelli sermaye artırımı yapacak. Bedelli sermaye artırımı sonrası hisse senedi fiyatını şu denklemle hesaplarız:
(borsa fiyatı + rüçhan hakkı kullanım bedeli x bedelli sermaye artış oranı) / (1 + bedelli artış oranı)
Buna göre ABC Yazılım’ın bedelli sermaye artırımı sonrası hisse senedi fiyatı,
(3 + 1 x 1) / (1 + 1) = 2 TL olacaktır.
Şirketimizin ödenmiş sermayesi, %100 oranındaki bedelli sermaye artırımı nedeniyle 50 milyondan 100 milyon TL’ye çıkacaktır.
Şirketlerin piyasa değerini aşağıdaki denklemle hesaplarız:
hisse senedi fiyatı x ödenmiş sermaye
Buna göre, ABC Yazılım’ın 150 milyon TL (3 x 50) olan piyasa değeri, yeni durumda 200 milyon TL’ye (2 x 100) yükselecektir.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.