Doğru düzenlendiği takdirde hem işçiyi hem de işvereni güvence altına alan maaş bordrosu nedir? İçeriğinde neler bulunmalıdır? Nasıl hesaplanır? Bordroya dair tüm sorularının cevabı bu yazıda.
İşletmelerin her ay işçilerinin elde ettikleri ücret ile bu ücretlerden yapılan vergi, sigorta primi gibi kesintileri göstermek üzere düzenlediği listelere bordro denir. Kıymetli evrak statüsünde olan bordroların tamamen gerçek rakamlardan oluşması gerekir. Bu durum işçiyi olduğu kadar işvereni de güvence altına alır. Olası hukuki durumlarda kullanılmak üzere bordroların doğru şekilde düzenlenmesi ve saklanması gerekir.
Personel maliyeti nedir ve nasıl hesaplanır?
Maaş bordrosu, işçilerin tüm bilgilerinin yer aldığı bir ücret hesap pusulasıdır. Yasal zorunluluk gereği aylık olarak düzenlenmesi gerekir. İşçi ücretlerinin bir aydan daha uzun sürede ödenmesi söz konusu değildir. Ancak daha kısa süreli ödemeler olabilir. Ücretin haftalık, günlük ve saatlik olarak belirlendiği durumlarda ilgili ayın ücreti bordroda gösterilmelidir. Bir bordroda aşağıdakiler bulunur:
Vergi hakkında bilmen gerekenler
Gelir vergisi hakkında bilmen gerekenler
Asgari geçim indirimi (AGİ) nedir ve ne işe yarar?
Brüt ücretten SSK işçi primi ile işsizlik primi işçi payı düşüldükten sonra matraha gelir vergisi uygulanır. Bunu şu şekilde formülleştirebiliriz:
Gelir vergisi =(Brüt ücret – SSK işçi primi – SSK işsizlik primi işçi payı) x vergi oranı
Bekar, zorunlu BES kesintisi olmayan bir işçi için şöyle bir hesap yapabiliriz:
Brüt ücret: 2.943,00 TL
SGK primi işçi payı: 412,02 TL
İşsizlik sigortası primi işçi payı: 29,43 TL
Gelir vergisi matrahı: 2.501,55 TL
Gelir vergisi: 375,23 TL
AGİ: 220,73 TL (bekar bir işçi olduğunu düşünürsek)
Ödenecek gelir vergisi: 154,20 TL
Damga vergisi: 22,34 TL
Kesinti toplamı: 618,29 TL
Net ücret: 3.324,71 TL
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan, MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.