Bir yandan işletmenin sağlıklı şekilde büyümesi için uğraşıyor, bir yandan müşterilerinle iyi bir diyalog kurmaya çalışıyor, bir yandan da ürün ve hizmetlerini tanıtan reklam kampanyaları tasarlıyor olabilirsin. Tüm bunları yaparken dijital pazarlamayla aranı nasıl tutuyorsun? Reklamlarının sonuçlarını takip edip sana dönüşüyle ilgili analizler yapıyor musun?
SEO’yu yalayıp yuttun, arama reklamlarını çözdün, özgün içerikler ürettin, seni arayan müşterilerin karşısına hızlıca cevap verdin, hepsinin ihtiyacını profesyonel şekilde karşıladın. Peki farklı platformlardan verdiğin reklamların işe yarayıp yaramadığıyla da ilgileniyor musun?
Aslında, reklamlarının başarısını ölçmek için yapabileceğin pek çok şey var. Bu yazıda kabaca bu ölçümlerden söz edeceğiz.
İngilizcesi “native advertising” olan “doğal reklam”, markaların hikayelerini eğlenceli ve bilgi veren içerikler hazırlayarak paylaşması anlamına geliyor. Sen de blog post’lar yazarak doğal reklam içerikleri üretebilirsin. Bu içerikleri kendi sitende ve blog’unda paylaşabileceğin gibi, farklı kolektif blog’larda ya da seninle ilgili başka markaların sitelerinde kendi logon ile paylaşılmasını sağlayabilirsin. Kendi yeni nesil medya platformu olarak tanıtan listeli içerik ve haber sitelerinde görebileceğin markalı içerikler, bu reklamın en iyi örnekleri. Peki, böyle bir reklam tipini kullandığında, başarısını nasıl ölçersin?
Bir yazılımın ürettiği, belli bir kitleyi hedefleyen, banner ve sidebar türündeki reklamlar programatik reklamlardır. Örneğin Shazam‘la bir şarkıyı bulmaya çalışırken uygulamanın alt bölümünde çıkan reklamlar, programatik reklamlardır. Böyle bir reklam verdiğin zaman, tıklanma oranları yine önemli olacaktır ama bunun dışında dikkat etmeni önerdiğimiz iki şey daha var:
Eğer dünyanın en önemli ikinci arama motoru olarak niteleyebileceğimiz, adeta herkesin izlediği TV kanalı olan YouTube‘a video reklam içerikleri yüklediysen, sonuçlarını kolayca görebilmen için YouTube’un sana sunduğu pek çok metrik var. Örneğin,
vb. dataların hepsine YouTube üzerinden kolayca ulaşabilirsin.
“İşletmeni yukarıya taşıyacak 8 Google dijital pazarlama aracı?” başlıklı yazıyı da okumak ister misin?
Mikro Blog‘daki “Hedef kitlenizin baktığı yerde durmak için neler yapabilirsiniz?” başlıklı yazıyı da okumak ister misin?
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan, MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.