Elektronik faturanın, e-fatura ve e-arşiv olmak üzere iki türü vardır. e-Arşiv, Vergi Usul Kanunu‘na (VUK) göre kağıt üzerinde düzenlenip muhafaza ve ibraz edilmek zorunda olan faturanın, VUK’un 433 numaralı genel tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenip ikinci nüshasının yine elektronik ortamda saklanmasını ve gerektiğinde ibraz edilmesini sağlar.
e-Fatura yalnızca e-fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilirken e-arşiv göndericinin e-fatura; alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı olması halinde düzenlenir. Kısacası şirketler bireysel müşterilerine, bir e-posta ile PDF formatında fatura gönderip bu faturanın ikinci nüshasını da elektronik fatura formatında saklar.
E-arşiv kullanıcısı olabilmek için ise öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir.e-Arşiv ne işe yarar? e-Fatura yalnızca alıcının da göndericinin de e-fatura kullanıcısı olduğu durumlarda düzenlenip gönderilir. E-fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kuruma kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenlenir. E-fatura kullanıcısı eğer aynı zamanda bir e-arşiv kullanıcısı ise, e-fatura mükellefleri haricindekilere e-arşiv faturası keser.