Bu yazıda yatırımların ekonomik, teknik, finansal ve hukuki alanlardaki etkinliğini belirleyen, girişimciliğin olmazsa olmazlarından fizibilite raporunu ve nasıl yazıldığını anlattık.
Fizibilite sözcüğü TDK’nın sözlüğüne göre ‘yapılabilirlik’ anlamını taşır. Fizibilite en basit tanımıyla, bir projenin seçilmiş kıstaslara göre uygulanabilir olup olmadığının saptanmasıdır.
Bir yatırım projesinin, o yatırımı yapacak işletmenin politikasına uyup uymadığı ancak bir fizibilite raporuyla belli olur. Çünkü fizibilite raporu projenin ekonomik, teknik ve hukuki açıdan etkinliğini araştırır, ortaya bu konularla ilgili bilimsel gerçekler koyar. Öncelikle projenin gerçekten hayata geçirilip geçirilemeyeceğini belirler, sonra da seçilen kriterleri sağlayıp sağlayamadığını değerlendirir. Eğer projenin uygulanması yönünde karar alınırsa, son olarak bu uygulama için alternatif yaklaşım ve çözümler sunar.
Girişimlerin başarısının tek bir reçetesi yoktur, bir girişimin başarılı olmasının pek çok nedenini sayabiliriz. Ancak başarısızlık sebeplerinin başında planlama ve araştırma konusundaki yetersizlik gelir. Planlama ve araştırma safhaları için en önemli doneleri sunan fizibilite raporu, tam da bu yüzden girişimlerin olmazsa olmazıdır. Pazar, müşteriler ve çevre hakkındaki bilgiyi de artıran fizibilite raporu, iş fikirlerinle ilgili sorunları fark etmene ve bu sorunları çözerken bakman gereken alanları belirlemene de yardım eder.
Fizibilite raporunu dilersen yeni bir yatırım fikrin için, dilersen mevcut iş modelini yenilemek ya da geliştirmek için yazabilirsin. Gerek kendi planların için, gerekse iş fikrini hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğun kredi ve teşvikleri sağlayan kurumların talebiyle fizibilite raporu hazırlayabilirsin.
İdeal bir fizibilite çalışmasında aşağıdaki konularda araştırma yapmalı ve şu soruların cevaplarını aramalısın:
Tüm bu bölümleri gözden geçirip bölümlerin altındaki soruları cevaplandırdığında ortaya yeterli bir fizibilite çalışması çıkardın demektir. Eğer projenin uygulanabilir olduğuna kanaat getirirsen yatırım için bir ön proje hazırlayıp ardından uygulamaya geçebilirsin.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.