Yansıtılamayan KDV’nin iade işlemi olan KDV iadesi nasıl ve hangi kanuna istinaden yapılır, kimlere yapılır ve KDV iadesini gerçekleştirmek için hangi evraka ihtiyaç vardır? Tüm sorularının cevabı bu yazıda!
Vergi hakkında bilmen gerekenler
KDV, yansıtma sistemine dayalıdır. KDV iadesi, yansıtılamayan KDV’nin iade işlemidir. Yansıtmadan neyi kastettiğimizi şu örnekle açıklayabiliriz:
İnşaat firmaları inşaatlarını yaparken yüzde 18 oranında KDV’si olan demir ve çimento kullanır. Ancak yaptıkları yapıları tüketiciye yüzde 1 KDV ile satar. Kısacası, ‘yüklenmiş’ olduğu KDV’yi (‘yüklenmek’ vergisel bir tabirdir) tüketiciye yansıtamadığı için, iade talep etmek durumundadır.
Katma Değer Vergisi pek çok detayı olan ve azami dikkat gerektiren muhasebe konularından biri. 63 madde ve bu maddelere ek olarak 37 geçici maddeden oluşan 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na istinaden yüzlerce tebliğ hazırlanmıştır. Çok fazla artan tebliğ sayısı sebebiyle 2014 yılında KDV Genel Tebliği adı altında birleştirilmiş bir tebliğler serisi yayınlanmıştır. 2014’ten günümüze zaman zaman bu tebliği açıklayıcı nitelikte yeni tebliğler de yayınlanmıştır.
KDV iadesinin yasal dayanağı az önce bahsettiğimiz kanunun 8. maddesinin 2. fıkrasında şöyle açıklanır: “Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir.)”
Her KDV iadesi için türüne göre ayrı evrak istenir. 3065 sayılı kanunun maddelerine göre iade taleplerinde vergi dairelerinin talep ettiği belgeler şunlardır:
İnternet Vergi Dairesi’ne kullanıcı kodu ve şifrenizle giriş yaptığınızda yapabileceğiniz işlemler arasında, e-Beyanname, Bilgi Girişi, Dilekçe, Sorgulamalar, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu ile birlikte KDV İade Talebi Listelerini Göndermede bulunuyor. KDV mükellefleri 2010 Ocak vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerini elektronik ortamdan yapabiliyor.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.