Katma değer vergisi (KDV) bütün alışverişlerimizin ve günlük operasyonlarımızın bir parçası. Peki ne işe yarar ve nasıl hesaplanır?
Devletin kamu hizmetlerine harcamak üzere vatandaşlardan ve işletmelerden aldığı vergi türlerinden biri de KDV. Vatandaşların devletten aldıkları hizmetin ya da satın aldıkların malın sonucunda oluşan dolaylı vergilerden biri olan KDV’yi amacı, işlevi, ödenmesini düzenleyen kurallar ve hesaplanma biçimine göre birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
“Vergi hakkında bilmen gerekenler” başlıklı yazıya da göz atmak ister misin?
Ülkemizde 25.10.1984 tarih ve 3065 sayılı kanunla 1 Ocak 1985’ten itibaren uygulamaya konan ve kısa adı KDV olan katma değer vergisi, devletin harcamalar üzerinden aldığı bir vergi türüdür. Malın ilk üretiminden son tüketimine kadar geçen zaman içinde, her aşamada eklenen katma değeri, KDV belirler. Satışlarından elde ettikleri kârlara göre şirketler KDV farkı ödemesi yapsa da, KDV aslında son kullanıcının ödediği bir vergi türüdü. Kısacası, bir ürünün KDV’sini, o ürünü kullanan ya da tüketen öder.
KDV alınır.
Aylık olarak beyanname verenler, herhangi bir ayın beyannamesini ilgili ayı takip eden ayın en geç 24. günü akşamına kadar vermekle yükümlüdür. Ödeme ise, beyanname verilen ayın en geç 26. günü akşamına dek yapılmalıdır. Tüketiciler ise KDV’yi halihazırda mal ya da hizmeti satın alırken malın fiyatıyla birlikte öder.
Her ülkenin KDV uygulaması farklıdır. Ülkemizde, ürünün ihtiyaç açısından zaruriyet derecesine göre %1, %8 ve %18 olmak üzere toplam üç çeşit KDV oranı uygulanır. Temel tüketim ürünleri (ekmek vb.), ile lüks olmayan barınma ihtiyaçlarına %1 oranında KDV uygulanırken, unlu mamuller harici lüks olmayan temel tüketim mallarından (süt, yumurta, peynir vb.) %8 oranında KDV alınır. %18 KDV uygulanan mallar ise, temel tüketim olmayan ürünlerdir. Bunlar genellikle telekomünikasyon ürünleri, beyaz eşyalar, mobilyalardır ve zorunlu olarak ihtiyaç duyulmayan bazı gıda mallarıdır.
KDV, basit bir matematik hesabıyla hesaplanabilir. KDV hesaplarken aşağıdaki adımları takip etmek yeterlidir:
“Gelir vergisi hakkında bilmen gerekenler” başlıklı yazıya da göz atmak ister misin?
“Kurumlar vergisi hakkında bilmen gerekenler” başlıklı yazıya da göz atmak ister misin?
“Stopaj hakkında bilmen gerekenler” başlıklı yazıya da göz atmak ister misin?
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan, MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.