Küresel Girişimcilik Endeksi’nin 2016 verilerine göre potansiyel girişimci oranı %53,17 olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu potansiyeli iyi değerlendirecek, güzel bir fikir buldun, anlamlı hedefler belirleyip iyi düşünülmüş bir iş planı oluşturdun. Ve şimdi de, girişimini hayata geçirmek için bir sermaye şirketi kurmaya karar verdin. Ancak şirketin limited şirketi mi yoksa anonim şirketi mi olmalı; arada kaldın. Şirket türü ile ilgili vereceğin karar, girişiminin doğumu kadar geleceği için de önemli. Gel bu adımda dikkate alman gereken konuların üzerinden beraber geçelim.
Sermaye şirket tiplerinden sana en uygun olanını seçerken, limited ve anonim şirketlerinin ortak yanları ile farklarını bilmek sana yardımcı olacaktır. Bu iki şirket tipi, ortaklarının sorumlulukları, sermaye, şirket organları ve hisse devir işlemleri açısından birbirinden ayrılır.
Limited şirket, şahıs şirketlerinin bazı özelliklerine de sahip olduğundan, anonim şirketin sermaye ortaklığı yapısına göre biraz daha esnektir.
Ortakların şirket borçlarından kendi malvarlıkları ile ilgili sorumluluğunun olmadığı, gerçek ve tüzel kişiler tarafından tek veya daha fazla pay sahibi ile kurulabilen, yasanın yasaklamadığı tüm ekonomik amaç ve konularda faaliyet gösterebilen, en az bir ortağının şirketi yönetim hakkı ve temsil yetkisinin bulunduğu ve ortak sayısı 50’yi geçmeyen şirket tipi, limited şirketidir. Limited şirketinin ticari hacmi yüksektir.
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından, tek veya daha fazla pay sahibi ile kurulabilen, yasanın yasaklamadığı tüm ekonomik amaç ve konularda faaliyet gösterebilen, ortak sayısı sınırsız fazla olabilen, şirket tipi, anonim şirketidir. Anonim şirketinin de ticari hacmi yüksektir. Ayrıca hisse devri kolayca gerçekleştirilebildiği için yatırımcıların ilgisine de açıktır.
İyi şanslar ve kolaylıklar!
Şirket tipleri ve şirket kurulum aşamaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan için “Şirket nasıl kurulur?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsin.
Girişimin için uygun şirket tipini seçmene yardımcı olacak “Hangi şirket tipi bana daha uygun?” başlıklı yazımıza da göz atmak ister misin?
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan, MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.