Stajı, uzmanlığı derken neredeyse bir doktor kadar uzun süre eğitim alan, hukukun birçok alanına hakim mali müşavirler tam olarak ne yapar?
Mali müşavirler üniversitelerin genellikle işletme, iktisat, maliye ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olur. Stajlarını tamamlayıp bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olduktan sonra, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu‘nun hükümlerine göre meslek icrası hakkı kazanırlar.
SMMM, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ifadesinin baş harflerinden oluşur. Meslek icrası hakkını kazanan mali müşavirler serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) unvanını alır. Ancak meslekte 10 seneyi doldurup girdiği sınavda başarılı olan SMMM’ler yeminli mali müşavir (YMM) unvanını alıp görev ve sorumluluk alanlarını genişletebilir.
İlgili yazımızdan serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ile Yeminli Mali Müşavir (YMM) arasındaki farkları daha detaylı okuyabilirsiniz.
Mali müşavirler, işletmelerin muhasebeyle ilgili faaliyetlerinin düzgün bir şekilde işlemesini sağlamak, bu faaliyetlerin mevzuatlara uygunluğunu denetleyip değerlendirmek ve gerektiğinde işletme ile resmi mercilere tarafsız bir şekilde sunmakla sorumludur. Aynı zamanda, işletmelerin finansal denetleme kurumlarıyla ilişkilerinin sağlıklı şekilde ilerlemesine de yardım ederler. Mali müşavirlerin yaptığı işi üst düzey muhasebecilik olarak da tanımlayabiliriz.
Mesleğini etkin biçimde sürdürmek ve çalıştığı firmayı her zaman doğru yönlendirmek isteyen mali müşavirlerin mevzuatlardaki gelişmeleri günlük olarak takip etmesi gerekir. Bunun yanında, sayılarla arası iyi olan, analitik düşünebilen, ayrıntıcı, ikna kabiliyeti yüksek ve başarılı insan ilişkilerine sahip mali müşavirler mesleklerinde daha hızlı yükselebilir.
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 2. maddesinin (A) fıkrasına göre aşağıdaki işleri bir iş yerine bağlı olmadan yapan mali müşavirlere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) denir:
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 2. maddesinin (B) fıkrasına göre aşağıdaki işleri yapan mali müşavirlere Yeminli Mali Müşavir (YMM) denir:
YMM‘ler, SMMM’lerden farklı olarak;
Finansal operasyonlarını daha kolay yönetmeni sağladığı için hem birlikte çalıştığın mali müşavirin hem de senin işini kolaylaştıran MikroX’i 15 gün ücretsiz denemeye ne dersin?