Bu yazıda muhasebe fişinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, kullanım şeklini ve türlerini anlatacağız.
Yevmiye defterine kaydedilecek muhasebe işlemleri, doğruluğundan emin olmak için kayıttan önce yetkili makamlara onaylatılır. İşte bu işlemlere dair bilgileri içeren ve imzalanarak onaylanan belgeye muhasebe fişi denir. Muhasebe fişi, yevmiye defterine kaydı yapılacak muhasebe işleminin bir taslağı niteliğindedir.
Muhasebe fişinin kullanımı zorunlu değildir. Çünkü muhasebe işlemleri, yevmiye defterine muhasebe fişi hazırlanmadan da kaydedilebilir. Ancak muhasebe fişleri,
Muhasebe fişleri, muhasebe programları aracılığıyla elektronik olarak da hazırlanabilir. Muhasebe fişine, çıktısı alındıktan sonra kayıtla ilgili belgeler de eklenebilir. Fişin alt bölümünde fişi düzenleyen ve kontrol eden yetkililerin imzaları da bulunur. Muhasebe fişinin kullanımının belli bir standardı yoktur. Muhasebe fişini çoğunlukla büyük firmalar kullanır.
Muhasebe fişinin üç türü bulunur:
Bir muhasebe programı ya da ön muhasebe programı kullanarak muhasebe fişinin türünü seçebilir ve gerekli bilgilerle kolayca muhasebe fişi oluşturabilirsiniz. Önceki dönemden devreden rakamı cari yıla aktarmak için açılış fişi; nakit tahsilat işlemi için tahsil fişi; nakit ödeme işlemi için tediye fişi; muhasebe hesapları arasında işlem yapacaksanız mahsup fişi kullanabilirsiniz.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.