Ticaret kanununa göre şirket türleri dörde ayrılır:
Borçlar Kanunu 520 maddesi 2. fıkrası gereğince, bu şirketlere adî şirketler de eklenir.
Sahibinden başka hiçbir varlığı olmayan şirketler iki veya daha fazla kişinin ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelmeleri ve mal, emek ve hizmetlerini ortaya koymaları ile oluşur. Tüzel kişilikleri olmayan bu şirketler kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının müşterek mülkiyeti barındırır.
Kişi veya sermaye ortakları olarak ticaret şirketleri iki gruba ayrılır. Ticaret şirketlerinin kişi ortaklıklarında ortakların kim olduğu önem taşır. Çünkü ortaklar şirketin temsil ve idaresinde söz sahibi olabilir. Borç söz konusuysa ikinci dereceden sorumlu olurlar. Sermaye ortaklıkları ise yalnızca sermaye üzerinde bir ortaklığın söz konusu olması demektir. Ortakların şirkete taahhüt ettiği sermaye payını ödemesi gerekir. Borçlara karşı da sermaye payı kadar sorumlu olurlar. Şirket içindeki idare ve kararlar oluşturulmuş organlar tarafından yürütülür.
Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 211. maddesine göre, kolektif şirket, ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.
İki tip Komandit şirket vardır:
TTK, anonim şirketi, “Bir unvana sahip, esas sermayesi muayyen ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız mamelekiyle mesul bulunan şirkettir.” olarak tanımlar. Ticaret unvanı ise anonim şirket olduğunu gösteren ibarelerden oluşur. Anonim şirketler aynı zamanda da bir ticari işletme işletmek amacı ile kurulabildiği gibi yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konular için de kurulabilirler.
Limited şirketi, bazı özelliklerini anonim şirketinden, bazı özelliklerini adi şirketten, bazı özelliklerini ise kolektif şirketten alır.
Şahıs şirketi ile limited şirketi arasındaki farklar
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.