Bu yazıda, ticari hayatta sıklıkla karşılaştığımız fatura türü olan proforma faturanın içeriğinin nasıl olması gerektiğini ve nasıl düzenlendiğini anlattık. Proforma faturaya dair tüm sorularının cevabını bu yazıda bulabilirsin.
Proforma fatura, teklif niteliği taşıyan, faturadan önce gönderilen bir ticari belgedir. Bilhassa dış ticarette kullanılan proforma fatura, İngilizcede proforma invoice olarak isimlendirilir.
Proforma faturanın bir nevi ön fatura olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim kullanılmasındaki asıl amaç bir alım-satım yapılacağı zaman teklif düzenleyip göndermektir. Proforma faturayı aynı zamanda bir uluslararası satış sözleşmesi olarak da kabul edebiliriz. Zira birçok şirket, satış sözleşmesi yerine proforma fatura düzenlemeyi tercih eder. Proforma faturaya imza atan müşteri, satıcıyla ilgili konu ve üründe anlaşmış sayılır.
Satış öncesinde hazırlanıp sunulan proforma fatura, asıl faturanın kesilmeden önceki son halini ve bilgilerini içerir. Proforma fatura, müşteri için bir ciddiyet göstergesidir. Çünkü ürüne, satıcıya ve satış koşullarına dair tüm bilgilerin açık bir biçimde yer aldığı detaylı ve kaşeli bir proforma fatura, yapılacak alım-satıma ve firmaya duyulacak güveni pekiştirir. Her iki tarafın da onayıyla sonuçlandığında ise olası hataların önüne geçilmesini sağladığı için kolaylık ve pratiklik sağlar.
Sağlıklı büyüyen işletmelerin ön muhasebe programı MikroX’te yalnızca fatura değil proforma fatura oluşturma özelliği de bulunuyor. MikroX’le kolayca proforma fatura düzenlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin;
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.