Bu yazıda işveren olarak SGK’ya işyeri bildirgesi yaptıktan sonra çalışanlarının bildirimini nasıl yapacağını ayrıntılı olarak anlatıyoruz.
İlk defa sigortalı işçi çalıştıracaksan bir işyeri bildirgesi belgesi düzenlemen gerekiyor. Bu belgeyi işyeri nakli, devri, birleşmesi, gerçek kişi işverenin ölümünde ve adi şirketlerde yeni ortak alımında da düzenlemelisin.
İşyeri bildirgesi formunu SGK’nın web sitesinde bulabilirsin. İlk başvurunu online olarak yaparak istenen belgeleri ayrıca teslim edebilirsin. TC kimlik numaran ve kimlik bilgilerinle giriş yaptıktan sonra istenen diğer bilgileri vermen yeterli.
Online formu doldurduktan sonra ihtiyaç duyacağın belgeler şunlar:
İlk defa bir sigortalı işçi çalıştıracaksan bildirgeyi işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezine en geç sigortalının çalışmaya başladığı gün vermen gerekir. Zamanında verilmeyen işyeri bildirgesi cezaya tabidir. Bu cezaların ayrıntısı şöyledir:
İşe giriş bildirgesi ise işe aldığın çalışanın şirketinde ne zaman çalışmaya başladığını gösteren evraktır.
SGK işe giriş bildirgesi için ilgili SGK ekranından bilgilerini girmelisin. Bildirgeyi SGK online olarak yazdırarak ya da SGK’dan alabilirsin.
Her bir sigortalı için ödenecek idari para cezaları şöyledir:
SGK işe giriş bildirgesi sorgulamasını online yaparak kolayca yapabilirsin.
SGK e-bildirge işlemlerinin detayları için “SGK e-bildirge nedir?, nasıl kullanılır?” sayfamıza göz atabilirsin. Buna ek olarak e-devlet uyumlu dijital çözümler sunan yazılım programlarına da göz atabilirsin.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.