Geliri olanların ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, sabit bir tutarla alınmaz. Verginin oranı, alınan maaşa göre çalışandan çalışana farklılık gösterir. Peki doğru hesap nasıl yapılır? 2021’de vergi dilimi oranları nelerdir?
Geliri olan herkes gelir vergisi ödemek ile yükümlüdür. Sabit bir tutarı olmayan gelir vergisi, alınan maaşa oranla işçiden işçiye farklılık gösterir. Doğru vergi hesabı için seneden seneye değişen oranlar takip edilir.
Vergi dilimi, devletin çalışanların geliri üzerinden yaptığı oransal kesintidir. Vergi dilimi, çalışanların kazandığı tutar üzerinden alınan vergi oranını belirler; elde edilen gelir toplamının belirli bir yüzdeye göre vergiye tabi olduğunu gösterir. Vergi dilimi, artan oranlı bir tarifedir.
Vergi matrahı, işçinin brüt ücreti içerisinden SGK işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payı düşüldükten sonra kalan miktardır. Esas tutar, gelir vergisi matrahıdır.
Gelir vergisi tarifesi, iki türde uygulanır.
Bu vergi dilimlerine göre 2020 senesinde asgari ücretlinin vergi dilimi kesintisi, işçinin maaşı haricinde ek geliri yoksa Eylül ayına dek %15 oranındaydı. Eylül’den sonrasında ise vergi dilimi bir üst tarifeye geçerek devlet tarafından kesilmeye başlandı.
Gelir ve giderlerini kolayca takip edip enerjini işine büyütmeye ayırmak istiyorsan MikroX’i 15 gün ücretsiz olarak deneyebilirsin.